Karjalan Kielen Kodi

Ajatus Karjalan kielen kodin perustamisesta syntyi vuonna 2011. Siitä lähtien on tehty paljon: pidetty kokouksia, etsitty yhteistyökumppaneita ja toimintatiloja, kerätty varoja Karjalassa ja Suomessa, purettu yksi vanha rakennus ja aloitettu uuden rakentaminen samalle paikalle. Perustimme Vieljärvelle Karjalan Kielen Kodi -yhdistyksen. Nyt yhdistyksessä on 30 jäsentä.

Karjalan kieltä voi käyttää kaikilla elämän aloilla. Mutta yksikään kieli ei voi kehittyä, ellei sillä ole koulutusta ja käyttöä kodin ulkopuolella. Äidinkielellä on tärkeä rooli jokaisen elämässä. Kunnioittava suhtautuminen äidinkieleen ja omaan kulttuuriin heijastuu kaikkiin elämän aloihin. Juuri näistä syistä haluamme tulevassa Karjalan kielen kodissa kehittää karjalan kieltä, laajentaa sen käyttöä ja parantaa sen asemaa.

Tulevassa Karjalan kielen kodissa pidetään karjalan kielen kursseja, liikuntakerhoja, kaikenlaisia kursseja karjalan kielellä (ruoanlaittoa, käsityökursseja, tietotekniikan kursseja jne.). Karjalan Kielen Kodissa voi kuunnella karjalankielisiä äänikirjoja ja lukea karjalankielisiä lehtiä tai kirjoja. Täällä alkaa toimia pyykinpesutupa. Pyykinpesun aikana voi lukea lehtiä tai kutoa mattoja.

Syksyllä 2013 valettiin kivijalka ja joulukuussa 2013 aloitettiin rungon rakentaminen. Varoja tähän toimintaan on kerätty karjalanpiirakoiden myynnillä, kirjojen myynnillä ja kirpputoreilla Karjalassa ja Suomessa. Apua olemme saaneet Karjalan Tasavallan OOO "Avtodorogi - Prääsä"- ja GUP RK "Most"-yrityksiltä, Stora Enson Impilahden sahalta, A-Real - arkkitehtitoimistolta, Gloster - rautakaupalta, OOO "Zenith"-yritykseltä ja Pirozhnikovan hyväntekeväisyyssäätiöstä. Suurin osa lahjoituksista on tullut tavallisilta ihmisiltä.

Kiitämme Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriötä, joka piti syksyllä 2013 erilaisia kulttuuritapahtumia Karjalan kielen kodin hyväksi Karjalan Tasavallan Päämies A. Hudilaisen suojeluksella. (Katso videoita) EU:n ENPI:n puitteissa toteutuva ECHO-hanke rahoitti ikkunoiden ja AV-laitteiden hankinnan.

Voisitko Sinäkin auttaa tässä työssä? Jos Sinulla on talon rakentamiseen tai sisällön kehittämiseen liittyviä ideoita, niin ota yhteyttä sähköpostitse: olga.gokkoeva@pp.inet.fi tai soita numeroihin +79214503549 (Venäjä), +358400 166737 (Suomi).

Suomessa tätä toimintaa voi auttaa maksamalla lahjoituksen Kinnermäen ystävät Ry:n Karjalan kielen kodi -tilille:

Saaja: Kinnermäen ystävät Ry, Karjalan kielen kodi
IBAN:  FI70 1840 3000 0068 47 
BIC:   NDEAFIHH
Tule mukaan Karjalan kielen kodi - toimintaan!